Silikonové formy v kuchyni

Jako byla doba kamenná, železná či bronzová, kdy člověk používal nástroje právě z těchto materiálů, dnešní doba ba se dala označit například za silikonovou. Boom silikonu v kuchyni už pozorujeme nějaký ten čásek a vývoj jde stále dál.
příslušenství pro kuchyně
Je nejoblíbenějším výrobkem na trhu z řad silikonových forem, které mají mnohé využití jak v teplé (moučníky, dezerty, dorty) i studené (aspiky, nepečené dorty) kuchyni, k přípravě sladkých i slaných pokrmů.
Vlastnosti silikonu
Formy ze silikonu jsou velmi lehké, skladné, nepřilnavé, snadno omyvatelné, zdravotně nezávadné – nepohlcující pachy. Lze používat ve všech typech pečících trub – v plynových, elektrických i mikrovlnných.
Přednosti, nebo-li tři nej
Díky silikonovým formám dnes již pečeme – zdravěji, tj. bez nutnosti vymazání a následného vysypání formy, přestože forma jde velmi snadno vyklopit, a nepřipaluje se, – snadněji, tj. díky snadné údržbě – lze mýt v myčce, – kratčeji, tj. se zkrácenou dobou pečení cca o třetinu, díky tepelné vodivosti.
Jaké vychytávky ze silikonu jsou k dostání
Je toho hodně. Samozřejmě různé košíčky a spousta dalších vzorů, třeba různé velikosti obdélníčků na řezy. Užitečná je i silikonová podložka na plech.
Výhody silikonu v kuchyni
Skladnost, lehká údržba a úspora olejů, silikonové formičky se nemusí vůbec vymazávat. Nevypadají jako klasické formičky z plechu, ale jsou to platíčka, kde je na jednom velkých počet formiček.
silikonové muffiny

Jak takové formičky vyklepávat
Naopak, vyndává se to snadno – pečivo necháte trochu zchladnout, a pak ho jednoduše vymačkáte – silikonová forma je totiž ohebná. Nezůstávají v ní drobečky, jako u normálních formiček, nic se nepřilepí, při vyndávání nezlomí… Po vyndání ji můžete zase hned naplnit, šoupnout do trouby a jede se dál.
Má to vůbec nějaké nevýhody?
Rozhodně se nedoporučuje žádné krájení v silikonové formě, i když dnes už jsou speciální keramické nože, které by ji poškodit neměly. To se týká spíš koláčů a velkých řezů.

Silikonové formy v kuchyni
Share